Aanbod

Wonen, Begeleiding, Beleving

Wonen

We werken met twee woonvormen: groepswonen, en individueel wonen. In elke woonvorm word je ondersteund door 2 woonbegeleiders.

Binnen de regio’s van Gent, Evergem zijn we actief in  verschillende wijken, steeds in afstemming en samenwerking met de buurt.

Individueel wonen​

Je woont alleen in een eigen woning, een studio van Beschut Wonen, of je woont in een woning met verschillende studio’s, met of zonder gemeenschappelijke leefruimte.  

Elke studio beschikt over een keuken, leefruimte, slaapkamer, badkamer en apart toilet. In een studio woon je alleen maar is er anderzijds ook nog  de nabijheid van je onmiddellijke buren. 

Wekelijks heb je een vaste afspraak met je woonbegeleider.

Wonen in groep

In een groepswoning woon je samen met anderen in een huis. Je hebt je eigen kamer en deelt de gemeenschappelijke ruimten. Ondanks het feit dat je samenwoont, is de begeleiding op jouw noden en vragen afgestemd. Hiervoor worden individuele momenten voorzien. Daarnaast is er ook elke week een huisvergadering. 

Begeleiding

Samen met jou maken we een plan om de ondersteuning die we bieden zoveel mogelijk te laten aansluiten bij wie jij bent en wat je nodig hebt op verschillende levensdomeinen.

We gaan op zoek naar jouw sterktes en mogelijkheden, zodat je je leven terug in handen kan nemen en een stabiele en warme thuis kan uitbouwen.

Waar de situatie het toelaat, werken we met jouw goedvinden samen met mensen uit jouw omgeving. Dit kunnen familie, vrienden, naasten of andere professionelen zijn. Uiteraard gaan we hierover eerst met jou in gesprek en kijken we in welke mate jij je netwerk bij de begeleiding wil betrekken.

Onthaalbuddy

Indien je dat wil, kan je van bij de start van de begeleiding vrijblijvend beroep doen op een onthaalbuddy. Dit is telkens een bewoner die de werking van onze organisatie goed kent. Je kan bij hen terecht voor heel wat zaken. Zo kunnen ze je meer uitleg geven over voorzieningen in de buurt bijvoorbeeld: vrije tijd, de lokale bakker, de dichtstbijzijnde supermarkt, de apotheek, het openbaar vervoer of zorgverleners.

Beleving

Ontmoeting & Vrije Tijd

Binnen BW IPSO organiseren we zelf ook heel wat activiteiten. Dit kunnen uitstappen zijn of gewoon gezellig samen een koffie drinken. 

Zo kan je terecht bij ’t Vlot, Deltahuis en De Blijde Inkom. Iedereen die wil, kan en mag deelnemen. Sommige activiteiten zijn gratis. Andere worden tegen een lage prijs aangeboden.

Ook De Moester en Poco Loco hebben een uitgebreid aanbod.

We helpen je graag verder op basis van jouw interesses.

Initiatieven & partners

Als organisatie blijven we zoeken naar een antwoord op complexe zorgnoden. Daarom zetten we in op projecten in samenwerking met onze partners. Enkele initiatieven waarin samenwerken ons leert en inspireert.

Veelgestelde Vragen

Vraag gerust. We luisteren naar jou!​

Hoe aanmelden?

Indien iemand zich wil aanmelden kan die contact opnemen via 0499 71 47 40 of via aanmeldingen@bw-ipso.be. Er wordt eerst een aanmeldingsformulier ingevuld wat samen met een psychiatrisch verslag opgestuurd wordt.

Hierna vindt een gesprek plaats met onze psychiater. Zo kunnen we samen inschatten of beschut wonen al dan niet de juiste keuze is, zo ja, wordt je op de wachtlijst geplaatst. Zodra er plaats vrij komt wordt je gecontacteerd voor een kennismaking met de mogelijke woonst.

Mag ik een huisdier?

Op deze vraag is er geen vast antwoord. Het is zeker niet verboden om een huisdier te houden. Je moet dit wel bespreken met je medebewoners en woonbegeleiders. Dit is belangrijk aangezien ook zij in contact zullen,komen met jouw huisdier. We vragen ook om zelf een oplossing te voorzien voor jouw huisdier in tijden dat je even niet in staat bent ervoor te zorgen.

Mag ik het huis verlaten?

Je bent een volwassen persoon en gaat en staat waar je wilt. Het is wel fijn dat je ons inlicht wanneer je voor enkele dagen het huis verlaat of een gepland begeleidingsmoment niet aanwezig kan zijn.

Mogen er mensen op bezoek komen?

Bezoek is van harte welkom in de woning. Het ontvangen van bezoek is iets wat je best met je medebewoners bespreekt.

Wat kost het?

Per maand betaal je een vaste woonvergoeding. In deze vergoeding zijn onder andere de kosten voor nutsvoorzieningen (EGW) en een internetabonnement inbegrepen. Het budget voor het huishouden wordt in iedere woning anders georganiseerd. Er wordt per week of per maand een inleg gedaan om algemene kosten te dekken zoals bv. toiletpapier, afwasmiddel…

Staat je vraag hier nog niet tussen? Geen probleem! Stel het gerust via het invulformulier.